Mesing vandværk får ny rentvandsbeholder i rustfri stål

Den 6. juni løftede taget sig bogstavelig talt for en ny rentvandsbeholder til Mesing Vandværk.

Vandværket, der siden 1912 har leveret vand til den lille by Mesing lidt uden for Skanderborg, blev tidligere på året ramt af en uheldig bakteriologisk forurening. Bestyrelsen besluttede i den forbindelse, at det gammeldags vandtårn fra 1948 trængte til en opgradering.

Vandtårnet tag løftes af med en kran for at kunne indhejse den nye rentvandsbeholder.
 

Fra mursten til rustfri stål

I stedet for at rive ned og bygge nyt, viste det sig heldigvis muligt at renovere det lille, charmerende vandtårn fra 1912 (med ringmur fra 1948). Men i stedet for at køre videre med at bruge vandtårnet som direkte reservoir, med de samme risici som før, valgte man i samarbejde med SILHORKO en løsning med en rentvandsbeholder i rustfri stål. Med blot ganske få tilpasninger på vandtårnet, bl.a. etablering af en dør, kunne SILHORKO fremstille en beholder der passede præcist inden i, og derved opnåede man både at bevare den historiske bygning og få alle de fordele fritstående rentvandsbeholdere medfører, såsom et lukket system, lang holdbarhed og mulighed for komplet inspicering.

Ombygningen af vandtårnet tog ca. 3 uger. Der blev lavet mindre reparationer, etableret en dør og støbt nyt gulv. For at kunne levere vand under denne proces blev der opstillet en midlertidig rentvandsbeholder.

En særlig vejrhane

Det gamle vandtårn havde været en meget synlig del af bybilledet. Udover bygningens specielle udformning var der nemlig en særlig vejrhane på taget, der kunne mere end at vise vindretningen.  Hanen var fastgjort på en flyder, så man fra næsten alle huse i byen kunne se vandstanden i tårnet. Det var en praktisk foranstaltning, der gjorde at de fleste indbyggere kunne se, hvornår de bedst kunne vaske tøj, vande have eller andre vandforbrugende aktiviteter. Funktionen har dog ikke været i brug i mange år, på grund af den åbenlyse forureningsrisiko og den forbedrede kapacitet efter etablering af frekvensstyrede pumper i 90’erne og trykfiltre i 00’erne.

 
Rentvandsbeholderen i rustfri stål hejses ind i vandtårnet.

 

Taget letter

Bestyrelsen fik hurtigt lagt en plan for projektet. Det viste sig muligt simpelthen at løfte taget af bygningen med en kran og hejse den nye beholder indenfor. I samme omgang blev det også muligt for en tagdækker at renovere taget helt uden brug af stillads, og på den måde slå to fluer med et smæk.

 
Den nye rentvandsbeholder passede som fod i hose i vandtårnet. En dygtig kranfører og god forberedelse gjorde selve indhejsningen til en enkel og hurtig proces.

 

Hurtig ibrugtagning

Umiddelbart efter indhejsningen blev beholderen desinficeret, og kunne med det samme tages i brug, og levere vand til forbrugerne, ca. 29.000 m³/året.

 
Rentvandsbeholderen set fra oven inden taget lægges på igen.

Læs også

 

 

Links